Lissabon en de Algarve

Lissabon en de Algarve.

Lissabon is een leuke stad, er is veel te zien en het heeft een relaxte sfeer en het doet een beetje aan Amsterdam denken. Ik was er eerder met Sasja geweest en we hadden aan de oever van de Taag gefantaseerd hoe het zou zijn om met de Lena de rivier op te varen en daar waren we dan! Een speciaal momentje.
We hadden besloten in Oeiros te gaan liggen, vandaaruit was het met de trein prima te doen naar de stad en stukken goedkoper dan de marina’s in Lissabon.
Als gasten van de marina mochten we de infinity pool gebruiken met zeewater die naast de haven lag, wel koud, maar zo ongeveer een privé zwembad met een geweldig uitzicht over de baai van de Taag

Leuk was het fado museum met uitleg over het ontstaan van de fado en oude opnames van optredens in cafés, fado is leven en emotie.
We hebben het klooster Mosteiro dos Jeronimos aan de Taag bezocht en door de oude wijken van de stad gewandeld.
Bijzonder was ook Sintra, zo’n 20 km buiten Lissabon. In Sintra had het Portugese koningshuis haar zomer residentie en was het een geliefde plek om je paleis of buitenhuis te bouwen. Het klimaat is aangenaam door de koelte van de heuvels en de vele waterbronnen.
Het was sprookjesachtig en leek qua sfeer een beetje op de Efteling!

Na een weekje stad weer de zee op langs de kust van de Algarve. Er stond weinig tot geen wind en de havens die we aandeden waren niet heel bijzonder. Op sommige plekken, zoals Villamoura denk je dat je in Engeland bent, engelse pubs met engels personeel en iedereen al vroeg op de dag aan het bier en veel golf. We hebben onderweg een aantal keer dolfijnen om de boot gehad, een keer een hele familie die een hoop lol met elkaar hadden.

Het gebied rond Faro was wel bijzonder. Het is een grote delta met schorren en slikken, ooievaars en zilverreigers. We hebben vier dagen voor anker gelegen met twee dagen veel regen, wind en onweer. In de delta van Faro ligt ook een eiland waar geen auto’s komen en de bewoners leven van de visvangst. Mooi om te zien dat zo’n gemeenschap nog bestaat.

Op onze route lag de Rio Guadiana, de grensrivier tussen Portugal en Spanje. We zijn de rivier afgezakt en hebben een nacht aan de steiger bij Guerreiros de Rio gelegen, waar het zo stil was dat ik midden in de nacht ben gaan kijken wat er aan de hand was! Het dorp had een kroeg, waar je de noodzakelijke dingen kon kopen. De slager, de bakker en de visboer kwamen op vaste tijden langs, verry handy!

Bij toeval hebben we nog een pareltje ontdekt, El Rompido. We hadden eindelijk een zeilwindje, maar die blies ons teveel richting Madeira en dat gaan we volgend jaar doen. Besloten om niet verder te gaan tegen de wind in en El Rompido aan te doen op de Rio de Las Piedras, een prachtige laguna omzoomd door bos.

We zijn aan het einde van het seizoen en vaak de enige buitenlandse boot die de haven aandoet. Voordeel van deze periode is wel dat de marina’s nu veel goedkoper zijn dan in het hoogseizoen, het scheelt soms wel de helft.
Jammer is dat we veel moeten moteren, de heersende wind de Portugese Noord is er mee op gehouden, maar we lopen nog steeds in korte broek.
Na vier maanden hebben we onze overwinterplek in zicht, Gelves aan de rivier Guadalquivir, vlakbij Sevilla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>