Mohammedia en Marrakesh

Na uitgeklaard te zijn in Rabat en uitgeleide gedaan door de vriendelijke havenmeester die ons tot aan het eind van de rivier bracht, was het 35 NM naar Mohammedia. Het is geen wereldplek, we liggen in een kleine haven op het terrein van een grote overslaghaven van bitumen. Het stinkt soms heel erg. Er zijn wel goede douches en snel internet.
We wilden eigenlijk door naar het zuiden, naar Agadir, maar omdat we een aantal dagen niet konden varen vanwege hoge golven op zee en wind tegen, zijn we met de trein afgereisd naar Marrakesh. Met de trein reizen gaat uitstekend, snel, goedkoop en schoon én een goede manier om wat van het binnenland te zien.
Een taxichauffeur zei het treffend: Rabat is het politieke centrum, Casablanca het economische en Marrakesh het toeristencentrum. P is zo’n vijfendertig jaar geleden ook al in Marrakesh geweest en vond het jammer dat de kamelen en zwarte bedoeïenen uit het straatbeeld zijn verdwenen.
Het was verder opvallend dat het oude centrum van Marrakesh nagenoeg vrij is van echte arme mensen. Het zijn vooral de ouderen die bedelen en het zo te zien zwaar hebben. In de medina’s van Salé en Mohammedia zie je ze wel, maar daar komen dan ook vrijwel geen toeristen. Echte armoede stinkt te veel. Hosselaars waren er wel, in grote getallen en hardnekkig. De sfeer is daardoor anders dan in bijvoorbeeld Salé en Meknes, waar je wel wordt aangekeken maar geen handelswaar bent en ook niet een ieders “vriend”.
Fascinerend is het grote plein in Marrakesh, Djemaa El Fna wat ’s avonds één groot openlucht restaurant wordt en waar muziek wordt gemaakt en verhalenvertellers veel publiek trekken. Het is jammer dat we dat niet konden verstaan.
Marokkanen zijn (voor ons) reuze vriendelijk en behulpzaam. We voelden ons er meteen thuis, het was net de Javastraat bij ons om de hoek.

IMGP2693
De rivier af naar zee bij Rabat

IMGP2707 (2)
Kunst in het museum van Marrakesh

IMGP2716
De leerlooierij waar alles met de hand gedaan wordt

IMGP2717
Huiden klaar voor gebruik

IMGP2728
Ooievaars op de muren van het El-Badi paleis

IMGP2734
In het El-Badi paleis

IMGP2744
Eén van de souks in Marrakesh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>