Nog een stukje Portugal

Begin oktober heeft Sasja ons bezocht in Vilamoura, fijn haar weer te zien en veel bij te kletsen. Onderweg naar Faro werd er gevist en heeft P een redelijk grote tonijn gevangen, een prachtig exemplaar en de eerste grote vis sinds de makrelen in Engeland. Hij was heerlijk, eerst een stukje rauw en daarna éven in de pan. Te groot voor ons drieën hebben we de buren een deel gegeven. De buurman kwam even later langs met door zijn broer zelf gestookte schnaps, ook erg lekker!
We waren eigenlijk van plan om vanuit Vilamoura over te steken naar Madeira, maar dat was niet te doen vanwege de enorme swell op de Atlantische Oceaan veroorzaakt door de orkaan Joaquin.
Het was de keuze om een week in Vilamoura te blijven (niet erg spannend, een golfdorp met veel Engelsen die in de voor hen vertrouwde pub hun eigen bier drinken en stew eten) of over te steken naar Marokko . Ik ben blij dat we het laatste hebben gedaan, Marokko is voor mij onbekend terrein en er valt veel te zien. Vlak voor de kust hebben we een school van wel honderden dolfijnen gezien, een fantastisch gezicht!
Na een rustige oversteek van tweehonderd NM hebben we tien dagen in de jachthaven van de koning gelegen. Hij heeft wel zes motorboten voor hem en zijn gevolg, wel veel, maar van bescheiden formaat.
We lagen in Salé op de rivier Bouregreg en aan de andere kant ligt Rabat,makkelijk te bereiken met de metro. We zijn naar de medina geweest met geuren van kruiden, veel volk en eetkraampjes waar ze heerlijke broodjes verkopen met vis, geroosterde aubergines en uitjes. Ook hier de eindeloze stallen met kleding waarvan ik denk dat kinderen en vrouwen die hebben gemaakt in donkere holen waar geen daglicht binnen komt, de pauzes kort en de werkdagen lang zijn.
Vanuit Rabat zijn we met de trein naar Meknes geweest en hebben gelogeerd in een Riad, dat zijn opgeknapte paleizen met veel oog voor mooie details. Meknes heeft een mooi groot plein met veel activiteit en een leuke medina, waar we heerlijke koffie en kruiden hebben gekocht. Het heeft twee kleine musea, met veel aardewerk en tapijten. We hebben prachtige exemplaren gezien, het is jammer dat de tapijten niet passen in onze boot en aardewerk aan boord geen goed idee is!
Ook in Meknes hebben we weer moooie moslim kunst en architectuur gezien. We hadden er al een voorproefje van gehad in Andalusië, maar nu in het land van oorsprong. Vooral indrukwekkend waren de muren en poorten (‘Bab’) rondom de oude stad, met als hoogtepunt de Bab Mansour.

IMG_0787 (1)
P met de eerste tonijn

IMGP2660 (2)
Het mausoleum van Moulay Ismael, één van de weinige religieuze monumenten die toegankelijk zijn voor niet moslims

IMGP2652 (2)
Een Amsterdams accentje

IMGP2665
Zilversmeedwerk, de specialiteit van Meknes

IMGP2640 (2)
Garenwinkel in de kashbah

IMGP2648
De Bab Mansour

IMGP2681 (2)
Aardewerk op het plein in Meknes

IMGP2673 (2)
Mooie kunst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>