Op weg naar Portugal

Islas Cies ligt in de Ria de Vigo en is onderdeel van een nationaal park, je hebt een vergunning nodig om er te mogen ankeren. We hadden die al in Nederland aangevraagd en gekregen.

Het is een prachtig eiland, hoog en ruig met een geweldig uitzicht over de Atlantische Oceaan. We kwamen drie Nederlandse gezinnen tegen die regelmatig met elkaar afspreken zodat hun kinderen met elkaar kunnen spelen en die dezelfde reis maken, een rondje Atlantic. ’s Avonds met elkaar gebarbecued op het strand en toen we in het pikkedonker terugpeddelden naar de boot fluoriseerde het water, dat is een spectaculair gezicht.

Omdat op deze route iedereen naar het zuiden gaat, komen we vaak dezelfde mensen tegen en wordt er geborreld en ervaringen uitgewisseld. Mooi om te zien dat het niet alleen ouderen zijn die lang op reis gaan, maar ook jonge gezinnen die voor één of twee jaar een rondje Atlantische Oceaan doen en hun droom waar maken.

We hebben een dag of vijf in Baiona gelegen vanwege wind tegen en een enorme swell (deining) op de oceaan veroorzaakt door een orkaan in de Carieb.

De eerste haven die we aandeden in Portugal was Viana do Castelo, waar de havenmeester ons verzekerde dat het in Portugal heel anders is dan in Spanje. Eigenlijk valt dat wel mee, ze houden geen siësta, maar de winkels zijn wel gesloten tijdens lunchtijd, de producten die je kunt kopen zijn bijna hetzelfde als in Spanje. Het Portugees is te lezen, alleen is er echt niets van te verstaan.

We zijn een aantal dagen in Porto gebleven, een mooie stad aan de Rio Douro, met veel verschillende porthuizen aan de kade. De oude binnenstad met zijn smalle straatjes is heel mooi maar er is veel achterstallig onderhoud en huizen die leeg staan. Het deed een beetje denken aan Venetië.

Vanuit Nazare hebben we Obidos bezocht, een oud prachtig ommuurd stadje in het binnenland. De mooiste kerk totnogtoe gezien, de muren binnen waren bedekt met prachtig blauw tegelwerk en het altaar was schitterend.

Op weg naar Lissabon was Peniche een logische stop, waar we een week hebben gelegen met storm tegen en serieuze onweersbuien, die ons een halve nacht uit de slaap hielden terwijl we toch keurig aan de kade lagen!

Omdat we niet weg konden hebben we het dek geschilderd, de plekken waar tredmaster ligt, (een soort tapijt waar je niet op uit glijdt). Het is mooi geworden, meer één geheel.

De Lena ligt nu aan de Taag in Oeiros vlakbij Lissabon, een echte mijlpaal! We hebben voor het eerst het idee dat we echt ver weg zijn.

We blijven hier een tijdje, Lissabon bekijken en zakken dan verder af naar de Algarve.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>