The Intracoastal Waterway ICW

IMGP3502

Florida

Na een prettig verblijf van ruim drie weken in Amsterdam zijn we eind juni vertrokken van de slip in Palm Beach Garden waar we de Lena hadden achtergelaten. Alles was prima in orde, alleen hadden we kleine miertjes aan boord,  gelukkig zijn we die inmiddels weer kwijt.

De ICW is een route langs de Oostkust van Amerika, van Miami tot New York waarbij je afwisselend kleine stukje over zee vaart, dan weer achter eilandjes, door kreken, over meertjes en rivieren die met elkaar verbonden zijn door kanalen die in de 19e en 20e eeuw zijn gegraven. In Florida staat het langs de waterkant vol met grote villa’s met afwisselend pilaren en bogen in het aanzicht, het lijkt wel of ze allemaal dezelfde architect in de arm hebben genomen, echt mooi is het niet wel groot, groter grootst.

Iedereen heeft een motorboot met enorme buitenboordmotoren voor het huis liggen met soms wel drie keer 250 pk. Om het verschil maar aan te geven; in de Lena staat 52 pk. We zijn dus stukken langzamer en werden regelmatig gesandwicht door links en rechts passerende speedboten  met enthousiast  zwaaiende  mensen.

Het klimaat in Florida in de zomer is killing, heel warm met een hoge luchtvochtigheid.  Je ziet er niemand op straat of in de tuin. Ze zijn of thuis, of in de auto of in de supermarkt als het maar airco  heeft.  Wij krijgen koude voeten in de supermarkt. Niemand begrijpt dat wij het kunnen uithouden in een boot zonder airco. Wij zelf eigenlijk ook niet. We hebben in Florida drie kleine maar dappere ventilatoren aangeschaft die voor een beetje verkoeling zorgen.

Ondanks de hitte blijft Florida populair onder de rijke mensen van de USA, alles wordt volgebouwd, ook op plekken waar een hurricane elk moment kan toeslaan. Een local vertelde ons dat krokodillen nu ook al op zee voorkomen en niet alleen maar in de marsh, omdat ze door al de bebouwing uit hun natuurlijke habitat worden verdreven.

Er wonen in Florida  veel Trump aanhangers, we hebben overal Trump spandoeken zien hangen. Sommige aanhangers van Trump dragen t-shirts met teksten als ’Freedom or Death’. Een Amerikaanse medezeiler vertelde ons dat sinds Trump de rem er af is. Iedereen zegt weer (net als Trump en net als vroeger) waar het op staat.  Hij ziet de Amerikaanse samenleving uiteenvallen en houdt zijn hart vast: “All the idiots have guns”.

Op de ICW route zijn veel bruggen die voor ons open moeten en we zijn zeer te spreken over de manier waarop dat gaat. Via de marifoon vraag je om een opening en krijgt dan onmiddellijk een vriendelijk antwoord, lang duurt het nooit. Hele snelwegen worden voor ons stilgelegd. Na de opening wordt er bedankt en over en weer een prettige dag toegewenst, allemaal heel correct en efficiënt. Tot nu toe was voor anker gaan ook goed te doen, omdat we laat in het seizoen zijn komen we weinig andere zeilboten tegen en liggen we vaak alleen op ankerplekken midden in de marsh met veel vogels en dolfijnen. Op zee hebben we geen dolfijnen gezien. Ze zoeken de marsh op voor de garnalen.  We zien ook veel vogels, pelikanen, visarenden en witte reigers en zien, heel even zeekoeien.  Het is op de ICW muddy water, veel zicht is er niet.

De marina’s  zijn hier duur, maar water en diesel tanken of douchen voor een paar dollar en de vuilnis kwijt raken, gaat prima.  Iedereen is heel aardig en behulpzaam, bijvoorbeeld  met de auto mee naar de super voor boodschappen, of naar een plek waar onze gasfles kan worden gevuld.  Als ze horen dat we andere kant van de oceaan zijn gekomen is kunnen we niet meer stuk, je wordt hier dan een soort held en bij het zien van de Lena volgt dan ook nog “with that thing”?  Het klonk nogal denigrerend, maar was juist niet zo bedoeld, meer het tegenovergestelde. Ik kreeg zelfs een hand van een stoere visser die echt onder de indruk was de prestatie!

De skyline van Fort Lauderdale

Leentje in Amerika, de skyline van Fort Lauderdale

IMGP3508

Botenhuisjes

IMGP3514

Pelikanen zitten graag op de bewegwijzering

IMGP3518

Onderweg

IMGP3523

IMGP3526

Eén van de vele bruggen onderweg

IMGP3531

Pelikanen op een zandbank

IMGP3532

Zonsondergang in de marsh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>